Prieš keliaudami gerai pagalvokite, ko norite iš kelionės bei kas jums svarbiausia. Tai svarbu, nes žinodami savo prioritetus, lengviau atsisakysite to, kas galbūt sutrukdys įvykdyti planą. Na tarkim atsisakę prašmatnios vakarienės, galėsite dar vieną dieną nuomotis automobilį.
Pigiausiai maitinsitės, jei rinksitės studijos tipo apartamentus, kur turėsite virtuvėlę. Nepamirškite, kad skirtingose šalyse virtuvė gali būti suvokiama įvairiai, tad įdėmiai pasižiūrėkite viešbučio nuotraukas. Galite parašyti laišką į konkretų viešbutį ir paklausti apie galimybę užsisakyti pusryčius, pietus ar vakarienę, bet nepamirškite pasiteirauti kainos. Dažnai maistas viešbutyje jums kainuos brangiau negu pasigaminti patiems, tačiau pigiau negu valgyti mieste, tad spręsti jums.
Pirkdami maistą parduotuvėse, atkreipkite dėmesį į tai, kaip jis supakuotas. Juk nenorite likti nevalgę vien todėl, jog neturite konservų atidarytuvo? Sugadinti rankinės ir visų ten buvusių daiktų dėl išsipylusio aliejaus ar saldaus gėrimo? Būkite apdairūs ir pasistenkite pagalvoti apie tai, kokiomis aplinkybėmis valgysite perkamus produktus.
Nusprendę dieną praleisti aktyviai neprisipirkite gendančių produktų. Jei labai norisi sūrio ar kokio jogurto, o grįžti iki viešbučio ir pasidėti pirkinius nėra jokio noro ar galimybės, verčiau nusipirkite tik tiek produktų, kiek jums reikės šiai dienai. Tokiu būdu ne tik neišmesite pertekliaus, bet ir turėsite galimybę paragauti įvairesnių produktų.
Pabandykite apsilankyti mažose kepyklėlėse prieš jų darbo pabaigą ir pasidairyti įvairių nuolaidų. Tą pačią taisyklę galima pabandyti pritaikyti besilankant turguose.
Teiraudamiesi savo viešbučio priimamajame, kur geriau pavalgyti, būkite kritiški, nes dažniausiai jums tikrai parekomenduos ne pačias pigiausias vietas. Verčiau paklauskite žmonių gatvėje ar tiesiog pasivaikščiokite ir pasižvalgykite, kur renkasi daugiau vietinių ar turistų, ar jie valgo tose vietose, o gal tik geria ir šnekučiuojasi. Paprastai didesnis lankytojų srautas išduoda gerą virtuvę. Jei kiek jaudinatės, jog vietiniai patiekalai netiks jūsų skrandžiui, pasižvalgykite, kur valgo daugiau turistų ir nepamirškite virškinti padedančių vaistų.
Prieš užsisakydami visada pasiteiraukite, kokio dydžio bus porcija, nes pasitaiko, jog vieną patiekalą be vargo galima padalinti dviems žmonėms. Jei esate labai alkani, verčiau užsisakykite salotų ar sriubos ir kiek luktelėkite, nes tikimybė užsisakyti per daug maisto itin padidėja. Pasiteiraukite dienos patiekalų ar kompleksinių pietų. Keliaudami su vaikais klauskite vaikų meniu, kur kainos ir porcijos paprastai būna mažesnės.
Vis dar manoma, jog pigiausia pirkti maistą iš prekeivių gatvėse, mažose turgeliuose. Tiesa, bet tik iš dalies, nes visame pasaulyje dalis prekeivių taikysis pasipelnyti ir jus apsverti. Pasitaiko ir tokių atveju, jog susigundai pigia bulkos kaina, o pastovėjęs eilėje išgirsti, jog kaina tau padvigubėjo. Tačiau turgūs visada turi savo žavesio ir ten prekiaujama išties pigesniais produktais, tad susitaikę su mintimi kažkiek sušelpti vietinius prekeivius, galite drąsiai pirkti gatvėje.
Kalbant apie alkoholį, verčiau didesnius jo kiekius pirkti parduotuvėse, kur ant butelio ar kitos taros iškart nurodyta kaina. Beje, nepamirškite rinktis tas pakuotes, kurias galite atidaryti. Jei, pvz., atsinešite vyno, kuriam reikės atidarytuvo, gali tekti gerti vyną su kamščio liekanomis ar taip ir likti anoje etiketės pusėje.
O kaip taupote jūs?