Sankt Peterburgas - Rusijos meno ir kultūros sostinė

Lankytinos vietos
Ermitažo muziejus
Šv Isakijaus Katedra-soboras
Rusų muziejus
Jekaterinos II dvarą ir Carskoje selo
Marijos teatras
Peterhofas
Kraujo Gelbėtojo šventykla
Kazanės katedra-soboras
Aleksandro kolona
Petro ir Povilo tvirtovė
- Ermitažo muziejus
- Šv Isakijaus Katedra-soboras
- Rusų muziejus
- Jekaterinos II dvarą ir Carskoje selo
- Marijos teatras
- Peterhofas
- Kraujo Gelbėtojo šventykla
- Kazanės katedra-soboras
- Aleksandro kolona
- Petro ir Povilo tvirtovė
Nakvynė
Sankt Peterburge galima rasti labai įvairių nakvynė vietų. Taupantys ir neplanuojantys daug laiko praleisti viešbutyje, gali rasti kambarį ar lovą bendrame kambaryje už 8 € parai. Norintys daugiau patogumų, gali rinktis keletos žvaigždučių viešbutį miesto centre - nakvynė parai asmeniui gali kainuoti nuo 15 iki 30 €. Prabangūs viešbučiai, lyginant juos su Europos didmiesčiuose esančiais viešbučiais, taip pat nėra brangūs. Viena naktis asmeniui prabangiame 5* viešbutyje su pusryčiais gali kainuoti apie 50 €
Transportas
Viešint Sankt Peterburge galima naudotis keliais skirtingais keliavimo viešuoju transportu būdais. Miesto metro dažnai yra vadinamas vienu elegantiškiausių ir vienu giliausių pasaulio metro. Mieste yra 5 metro linijos, įėjimai yra pažymėti mėlyna "M" raide. Metro veikia nuo 5:45 ryto iki 0:30 ryto. Dažniausiai paskutinis metro traukinys pajuda 00:00, todėl skirtingos stotys užsidaro skirtingu laiku - priklausomai nuo to, kada pro jas pravažiuoja paskutinis traukinys. Tarp 8 ir 9 ryto bei tarp 17 ir 19 valandos vakaro žmonių srautai metro stotyse būna milžiniški, todėl šio keliavimo būdo reikėtų privengti. Metro schemos yra tiek rusų, tiek anglų kalbomis, todėl orientuotis neturėtų būti sunku. Bilietai - Sankt Peterburgo metro nėra suskirstytas zonomis, viskas yra prilyginama vienai zonai. Galima nusipirkti vieną žetoną už 25 rublius (apie 0,30 €) ir praleisti tiek laiko metro, kiek tik norisi. Norint sutaupyti, galima nusipirkti metro kortelę. Pavyzdžiui - 10 kelionių, kurias galima išnaudoti per savaitę, kainuoja apie 210 rublių (apie 2,75 €).
Autobusai, troleibusai ir tramvajai - dauguma jų važiuoja kas 5-10 minučių. Jų darbo laikas yra nuo 6 valandos ryto iki 12 valandos nakties. Autobusų stotelės žymimos geltonais ženklais su "A" raide, troleibusų - baltos spalvos ženklais su "T" raide, o tramvajų - "Tp" raide. Maršrutai ant autobusų yra parašyti rusiškai. Vienos kelionės bilietas autobusu kainuoja 21 rublį (apie 0,27 €). Bilietus galima nusipirkti iš aparatų, arba sumokėti autobuso vairuotojui prieš išlipant. Naktinių autobusų Sankt Peterburge nėra, tad jei pavėluojate į paskutinį - važiuokite taksi. Preiš sėdant į taksi, su vairuotoju sutarkite dėl kainos. Dažniausiai kelionė centrinėse miesto vietose kainuos apie 200 - 300 rublių (2,5 - 4 €)
Jeigu norite iki reikiamos vietos nusigauti greičiau, naudokitės maršrutinių autobusų, vadinamų "marshrutka", paslaugomis. Jeigu norite įlipti, reikia pamojuoti ranka, kad autobusas sustotų. Vienkartinis kelionės bilietas kainuoja apie 30 rublių (apie 0,40 €), pinigus reikia sumokėti vairuotojui įlipus. Norint išlipti, vairuotojui tai reikia pasakyti garsiai, dar neprivažiavus sustojimo vietos.
Jeigu planuojate naudotis viešuoju transportu nakties metu, susiplanuokite maršrutą iš anksto. Nuo balandžio iki lapkričio, kuomet Nevos upėje nėra ledo, kai kurie tiltai būna pakelti, tam, kad galėtų praplaukti laivai.
Maistas
Rusų virtuvė turi labai gilias kulinarines tradicijas, siekiančias Kijevo Rusios laikus. Senovinei rusų virtuvei įtakos turėjo Bizantijos kultūra, taipogi totorių virtuvė, vakarietiškos maisto ruošimo tradicijos. Iš Centrinės Azijos ir Sibiro tautų buvo perimtos žuvies ir mėsos rūkymo tradicijos, iš minėtų šalių atkeliavo arbata, virtiniai, lakštiniai. XVIII a. II pusėje valdant Jekaterinai II, tarp Rusijos aristokratų paplito prancūzų virtuvės tradicijos. Kadangi Sankt Peterburge, kaip ir didžiojoje dalyje Rusijos klimatas palyginti vėsus, dauguma tradicinių rusų patiekalų yra sotūs ir kaloringi. Tradicinės virtuvės pagrindą sudaro paprasti valstiečių patiekalai. Valgoma kiauliena, žvėriena, žuvis, populiarūs miltiniai patiekalai, blynai, įvairūs troškiniai ir sriubos. Rusijoje nuo seno vartojama ruginė duona. XIX a. Rusijoje paplito bulvės, kurios tapo vienu iš pagrindinių valstiečių maisto produktų. Rusai labai mėgsta įvairias raugintas, sūdytas daržoves, šviežių daržovių valgoma mažiau. Vartojama daug grietinės, pagardams naudojamos garstyčios, krienai.
Tradiciniai Rusijos patiekalai:
Šaltiena, kiaulienos vyniotinis (Рулет из свинины) - patiekalai, gaminami iš mėsos subproduktų - kepenų, liežuvių. Pagardinti prieskoniais - lauro lapais, svogūnais, česnakais, krienais, garstyčiomis;
Šči - kopūstų sriuba;
Ucha - žuvienė;
Barščiai – burokėlių sriuba;
Tiurja – duonos sriuba;
Okroška – giros pagrindu gaminama sriuba, primenanti šaltibarščius;
Solianka – šiupininė sriuba;
Pelmeni – koldūnai. Jie yra kilę iš Sibiro, vėliau paplitę visoje Rusijoje. Dažniausiai koldūnai gaminami su mėsos įdaru, rečiau – grybų. Tikrieji sibirietiški koldūnai gaminami su lokio mėsa;
Vareniki – virtiniai;
Tradiciniai rusiški blynai (блины) - būdavo gaminami iš mielinės tešlos ir kepami kaip dideli papločiai krosnyje. Keptuvėje kepami dideli ir ploni lietiniai yra vadinami „blinčikais“ (блинчики), o maži riebaluose kepti blynai vadinami „oladji“ (оладьи);
Pirožki – įdaryti kopūstais, mėsa, varške mielinės tešlos kepiniai;
Tradiciniai gėrimai:
Kisielius - vaisių ar uogų gėrimas sutirštintas krakmolu;
Morsas – nealkoholinis gaivusis gėrimas, gaminamas iš vandeniu praskiestų vaisių ir uogų sulčių, paskaninant jas cukrumi;
Sbiten (сбитень) – karšti medaus gėrimai;
Gira (квас) - gėrimas, gaminamas iš juodos duonos ir kitų ingredientų;
Alkoholiniai gėrimai:
Degtinė (vodka) - stiprus, paprastai bespalvi alkoholinis, susidedantis iš distiliavimo būdu valyto etanolio. Nors manoma, kad degtinė buvo "išrasta" Švedijoje, tačiau tai yra nacionalinis Rusijos gėrimas. Žinoma, jog pradžioje spiritas ir iš jo pagaminta degtinė buvo geriami lyg vaistai. Vėliau vieningai nuspręsta, kad degtinė puikus stiprusis gėrimas, tinkamas visomis progomis ir dabar tai yra vienas universaliausių ir populiariausių stipriųjų gėrimų pasaulyje;
Midus (мёд) - fermentuotas alkoholinis gėrimas, gaminamas iš vandeniu atskiesto medaus, rauginamo su vyno mielėmis;
Klimatas
Žiema Sankt Peterburge būna šalta ir snieguota. Temperatūra nukrenta iki 15 - 30 laipsnių žemiau nulio. Sniegas čia išsilaiko apie 5 - 6 mėnesius, dažnai pučia stiprus vėjas. Geriausias metas keliauti į Sankt Peterburgą - birželio ir liepos mėnesiai. Šiuo metų laiku temperatūra šokteli iki 25 laipsnių. Casarą taip pat galima stebėti neeilinį reginį - baltąsias naktis. Vasaros metu dienos ilgumas gali tęstis iki 24 valandų, kuomet net ir naktį būna šviesu.
Makaliaus patarimai
- Vykstant į Sankt Peterburgą, svarbu pasirūpinti viza. Vienkartinė turistinė viza kainuoja apie 70 €.
- Rusijos milicija turi teisę bet kuriuo metu pareikalauti parodyti dokumentą, dėl to patariama visuomet turėti pasą.
- Miegamuosiuose Peterburgo rajonuose maisto parduotuvės bei gėlių salonai veikia visą parą.
- Visame mieste veikia bevielis internetas.
- Mieste viešieji tualetai yra mokami, todėl patariama turėti smulkių.
- Išvydus ant šaligatvio gulinčią piniginę, patariama į ją nereaguoti ir eiti savo keliu. Tai – sukčių pinklės. Vos tik piniginė pakeliama nuo žemės sukčiai išbėga į gatvę rėkdami, jog juos apvogė, o paėmę piniginę iš jūsų rankų tikins, kad joje trūksta pinigų.
- Nepraraskite budrumo Vagių pilna visur, kur yra turistų, ir Sankt Peterburgas – ne išimtis. Foto aparatūra vagiama taip dažnai, kad kai kurie nuolatiniai miesto svečiai čia nebeima gerų prietaisų. Kitas patarimas – nekeliaukite metro su kuprine, ar bent jau nedėkite ten nieko vertinga.
- Neieškokite viešųjų tualetų. Mieste, panašu, kad yra tik vienas gerai įrengtas viešasis tualetas – netoli nuo švento Izaoko soboro. Tad nepamirškite prieš išeidami iš restorano, viešbučio ar pan. pasinaudoti tualetu. Tiesa, jei tikrai labai reikia, ieškokite „McDonalds“ restorano.