Paryžius yra žinomas ne tik kaip meilės miestas ar tikrojo europietiško meno ir kultūros centras – jis dar garsėja ir kavinukėmis, kuriose galima paskanauti visame pasaulyje garsiais prancūziškais desertais. Tokios vietos yra tarsi alternatyvus būdas pažinti tikrąjį Paryžių, aprašytą romanuose.
Pain de Sucre
(3rd arr. (Métro Rambuteau), 14 rue Rambuteau, Paryžius)
Šio restorano istorija išties verta meilės miesto vardo. Nathalie ir Didier susipažino prieš 12 metų dirbdami virėjais Pierre Gagnaire restorane – viename geriausių restoranų pasaulyje. Įsimylėje jie nusprendė suvienyti aistrą maistui ir atidaryti savo meilės įrodymą – Pain de Sucre (pracūziškai “Cukraus kalną”) – paprastą vietą, kur dėmesys būtų skirtas ne interjerui, lėkštučių ir puodelių dizainui, o desertams. Įsikūrę centrinėje Paryžiaus dalyje, jie yra mėgiami ne tik turistų, bet ir vietinių, kurie mielai apsilanko po darbo pasimatymui.
Garsėja kepiniais iš trapios tešlos , pavyzdžiui milžinišku Pain de Sucre citrininiu pyragu su citrinos gabalėliais.
Jacques Genin
(3rd arr. (Métro République), 133 rue de Turenne, Paryžius)
Daugelis geriausių konditerių Prancūzijoje yra baigę garsiąsias kulinarijos mokyklas. Jacques Genin yra savamokslis konditeris, tačiau nuo pat pradžių jo gaminius mielai pirko garsūs restoranai ir viešbučiai, pavyzdžiui, legendinis “the Ritz” viešbutis. Apakintas sėkmės, ponas Genin nusprendė atidaryti savo vietą, prieinamą masėms, tačiau užuot įsikūręs pačiame miesto centre, pasirinko ramią gatvelę, šalia garsaus Marché des Enfants Rouges maisto turgaus, kurį ypač mėgsta vietiniai. Pono Jacques teigimu, tokiose vietose galima pajusti tikrąją Paryžiaus dvasią.
Garsėja pyragėliu su vanilės padažu, pagardintu trimis sluoksniais kremo: šokolado, vanilės ir karamelės.
Carl Marletti
( 5th arr. (Métro Censier-Daubenton), 51 rue Censier,Paryžius)
Prancūzai garsėja arogancija, ypač kai kalbame apie virėjus. Visgi Carl Marletti savo kavinukėje sukasi kaip tikra namų šeimininkė – kiekvieną sekmadienį jis pats dirba už prekystalio, atneša kavos ir puikaus deserto. Ši desertų karalystė įsikūrusi vadinamajame Lotynų kvartele, šalia ramaus Saint-Médard parko, kurį galima stebėti sėdint prie staliuko. Beje kalbama, kad šio pono Marletti gaminiais mėgsta pasilepinti Paryžius grietinėlė.
Garsėja mums puikiai žinomu Napaleono pyragu su tobulai traškia karamelės plutele. Taip pat ir plikytais pyragėliais su pistacijų įdaru.
La Pâtisserie des Rêves
( 7th arr. (Métro rue du Bac), 93 rue du Bac, Paryžius)
“Kepinių rojus” – taip verčiamas šios kavinukės pavadinimas. Kaip teigia vietiniai, šis pavadinimas išties vertas jų desertų skonio. Nieko nuostabaus, nes čia dirba Angelo Musa, Thierry Teyssier ir Philippe Conticini – aukščiausias vietas konditerių pasauliniuose konkursuose užėmę specialistai, dirbę garsiausiuose pasaulyje restoranuose ir viešbučiuose. Skanaudami jų desertų, Jūs galėsite grožėtis nuostabiu vaizdu į Eifelio bokštą. Beje, išsirinkę pyragaitį su norimu kremu, būsite garantuotas, kad jis yra išties šviežias, nes kremas daromas tik užsakius.
Garsėja pyragėliais su įvairiausio skonio įdarais iš kremo.
Prieš kelias dienas pradėjau sportuoti, nes nusprendžiau atskratyti jau drimbančio lauk pilvo, nors iki šiol buvau nepaprastas smaližius - kimšau viską ir visur, ypač būdamas užsienyje. Dabar keliaudamas į Paryžių pasistengsiu aplankyti bent vieną iš šių vietų ir įvertinti geriausias konditerijos krautuvėles šiame mieste.