Visgi patiems gamintis patiekalus keliaujant yra neišvengiama, jeigu norime neišleisti daugybės pinigų (jau nekart rašėme, kad keliautojų pinigines labiausiai „plonina“ būtent maistas). Labai džiaugiuosi, kad keliaujant visada yra žmonių, kurie iš paprasčiausių dalykų sugeba pagaminti neįtikėtinus patiekalus.
„Etatinis mūsų virėjas“ Tomas, kaip pastebėjau, į keliones visuomet dedasi prieskonių rinkinį: baziliko, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, jo firminių žolelių mišinių (nežinau, kas ten įeina, bet patiekalai nuostabūs), sultinio kubelių (daržovių, vištienos). O mūsų pirmas maisto prekių apsipirkimas neapseina be kokių nors vietinių prieskonių ar jų mišinių papildymo. „Tik neimkite visos pakuotes - įsidėkite į plastikinį maišelį šiek tiek Jūsų mėgstamų prieskonių. Jeigu jūs dažnai gaminate – numanysite, kiek jums prireiks jų. Blogiausiu atveju – nusipirksite“, - teigia jis.
Ką gaminti kelionės metu?
Jums reikės makaronų, tuno aliejuje ir pieno. Pagardinimui galite nusipirkti juodųjų alyvuogių, pomidorų (prireiks tik keleto) ir šiek tiek prieskonių. Užkaiskite makaronus, o tuo tarpu į įkaitintą keptuvę (galima drąsiai ir į puodą) sudėkite smulkiai pjaustytus pomidorus ir įpilkite vandens. Jiems suminkštėjus, mestelkite tuną aliejuje (jums nereikės papildomai pirkti aliejaus!), įpilkite pieno. Jau po kelių minučių galite dėti makaronus į keptuvę ir nuolat maišydami vis įpilkite pieno (būtinai ant silpnos ugnies). Nukelkite nuo keptuvės pastą, pagardinkite juodosiomis alyvuogėmis ir baziliku. Po 5 minčių (kai visi ingredientai „susiklijuos“) patiekite draugams. Garantuotai skanu ir sotu.
Parduotuvėje prigriebkite ryžių, įvairių daržovių (jeigu Jūsų lankomoje atostogų šalyje jos yra brangios, drąsiai imkite šaldytų daržovių mišinį), vištienos filė, šiek tiek aliejaus (arba sviesto). Išvirkite ryžius (ryžiai turi būti šiek tiek kieti, o ne pervirti ir sukritę kaip košė). Smulkiai supjaustykite vištieną ir ją apiberkite įvairiomis žolelėmis – tegul taip ji pabūna 10 minučių. Tuo metu įkaitinkite keptuvėje aliejų (galite naudoti ir sviestą) ir suberkite daržoves. Šiek tiek apkepinę, įpilkite į keptuvę sultinio (jis turi šiek tiek apsemti daržoves) ir sumažinę ugnį leiskite troškintis. Kitoje keptuvėje (vėlgi arba puode) įpilkite aliejaus ir apkepkite vištieną. Dabar, kai visi komponentai paruošti – sudėkite į vištienos keptuvę (arba puodą) daržoves (tik neišpilkite likusio skysčio!) , sudėkite ryžius ir viską lėtai išmaišykite. Įpilkite šiek nuo daržovių likusio skysčio ir pamaišykite – patiekalas turi būti „drėgnas“, tačiau nemirkti skystyje. Viskas!
Jeigu norite kiek įdomiau, galite įpilti šiek tiek pieno ar grietinėlės – išryškės skonis.Labai įdomu stebėti, kai draugai pradeda diskutuoti, ką pasigaminti ir noriai dalijasi receptais (įdomiausia, kad vaikinai žino daugiau įvairių gudrybių). O atėjus kūrybos virtuvėje laikui atkemšamas butelis vyno ir virtuvėje prasideda nuoširdūs pokalbiai. Tuomet supranti, kad maisto ruošimas gali būti labai smagus. Ir aš pribręsiu ir svečioje šalyje pagaminsiu ką nors skanaus savo bendrakeleiviams. Visgi, tai bus tikrai ne greitai, bet juk optimistais būti nedraudžiama, ar ne? ;]