Arbatą marokiečiai geria visą dieną. Ryte, dieną, vakare, net vėlai vakare – marokiečiai sėdi lauko kavinėse ir geria arbatą. Vietiniai šį saldų eliksyrą dar vadina berberų viskiu. Berberai – Šiaurės Afrikos tautų grupė, kurių daugiausiai gyvena Maroke. Būtent vietinis berberas Muhamedas demonstravo arbatos gėrimo ceremoniją mūsų skaitytojai. Visos ceremonijos fotoaparatu ji nefiksavo, tačiau vaizdžiai nupasakojo. Šią arbatą marokiečiai patiekia prie saldaus stalo bei geria vieną.
Jums reikės:
7 laisvų minučių;
Saujos šviežių mėtų lapų;
5-6 kubelių cukraus;
Virinto vandens;
Idealiu atveju – virduliuko, kuriame galėtumėte ruošti arbatą;
Paruošimas:
Įdėkite į stiklinę mėtų lapelių. Negailėkite, stiklinė turi būti pilna, bet nepergrūsta.
Į stiklinę įdėkite daug (5-6 kubeliai) cukraus. Maroke dedami dideli balti cukraus gabalai. Lietuvoje neteko matyti tokio dydžio cukraus, tad apsiribojome nedidukais kubeliais.
Užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti. Arbata bus sodriai žalios spalvos.
Jei turite laiko ir norite marokietiško ritualo, jums prireiks virduliuko. Sudėkite mėtas į virdulį, įdėkite daug cukraus ir užpilkite karštu vandeniu. Maždaug 6 gabaliukus į vieną 200 ml stiklinę, tad į virduliuką priklausomai nuo jo talpos. Truputi palaukę, pilkite arbatą iš virduliuko į stiklines, o iš stiklinių supilkite atgal į virduliuką. Tokį procesą pakartokite maždaug 3-4 kartus. Pildami galite imituoti marokiečių pylimą, t.y. pilant kilnoti virdulį aukštyn žemyn. Arbatą perpilama tam, kad susimaišytų cukrus ir būtų išgautas geras skonis. Dar kitaip ši arbata ruošiama įberiant žiupsnį žaliosios arbatos ar maišant kelias žaliosios arbatos rūšis.
Skanaus!
Dėmesio: turi paprastą receptą, kurį sužinojai keliaudamas po užsienio šalis? Pasidalink juo su visais! Kartą per savaitę gaminsim Jūsų siųstus gardumynus ir antradieniais jų receptais ir ruošimo subtilybėmis pasidalinsim su visais skaitytojais. Lauksiu tavo recepto – rimvydas@makalius.lt.