Tailandas - plačių šypsenų ir neblėstančių kontrastų šalis
Lankytinos vietos
Ajutajos miestas
Bankokas
San Kamphaeng karštosios versmės
Koh Chang sala
Koh Samui sala
Koh Phangan sala
Phang Nga įlanka
Puketo sala
Patajos plaukiojantis turgus
Chiang mai miestas
Nong Nooch tropinis sodas
- Ajutajos miestas
- San Kamphaeng karštosios versmės
- Koh Chang sala
- Koh Samui sala
- Koh Phangan sala
- Phang Nga įlanka
- Puketo sala
- Patajos plaukiojantis turgus
- Chiang mai miestas
- Nong Nooch tropinis sodas
Nakvynė
Jeigu į Tailandą nutarėte keliauti su kelionių organizatoriais, nakvynės kaina priklausys nuo pasirinkto kurorto ir viešbučio. Iš Lietuvos į Tailandą skraidina „Novaturas“ ir „Tez Tour“. Už tiesioginį skrydį, pervežimą iš oro uosto iki viešbučio ir atgal bei 7 nakvynes Patajoje esančiame paprastame viešbutyje su pusryčiais sumokėsite nuo 700 € iki 1500 € ir daugiau. Jeigu rezervuosite viešbutį naudodamiesi Booking.com sistema, už savaitę prabangesniame viešbutyje sumokėsite nuo 500 € asmeniui, pigesniame – nuo 100 € už savaitę asmeniui. Tačiau, dažniausiai kelionės į Tailandą būna su kuprine ant pečių, keliaujant po šalį ir neapsistojant viename viešbutyje. Norint artimiau susipažinti su šalies kultūra, galima apsistoti įvairiuose svečių namuose. Viena para juose dažniausiai kainuoja nuo 10 € asmeniui.
Transportas
Keliauti po Tailandą labai paprasta, todėl, kad galima rinktis iš daugybės skirtingų transporto priemonių. Autobusais galima pasiekti bet kurį kampelį. Tai pigiausias susisiekimo būdas, todėl jie dažnai perpildyti vietinių, be oro kondicionierių. Miesto autobusai be langų. Privačių kompanijų autobusai naujesni, turi oro kondicionierius. Jais paprastai siūloma keliauti ilgesnius maršrutus.
Kiekvienoje turizmo agentūroje galite įsigyti privačių mikroautobusų bilietus. Jie nauji, patogūs, turi oro kondicionierius, kelionė trunka trumpiau nei autobusu, bet vietos kojoms nebus tiek daug kaip autobuse.
Automobilių nuomos punktų galite rasti visuose miestuose, tačiau nerekomenduojama nuomotis turistams - eismas priešinga puse, vairuojama chaotiškai, neįpratusiam - pavojinga.
Taksi paslaugos teikiamos visuose vietovėse. Bankoke daugybė naujų spalvotų Toyota markės taksi automobilių. Ant daugelio jų parašyta "Taxi meter" - vadinasi jie turi skaitliuką. Tačiau stovintys vairuotojai paprastai nesutinka jo įjungti, reikia tartis dėl fiksuotos kainos.
Tailande populiarūs Tuk Tuk'ai. Tai triratės transporto priemonės. Vienu metu juo gali važiuoti iki 2-3 žmonių. Kelionė kainuos brangiau nei nauju taksi automobiliu. Bet bent kartą būtinai turite išbnadyti. Nepamirškite derėtis dėl kainos!
Tailande visiškai nereikia motociklo vairuotojo pažymėjimo su "A" kategorija, jei norite išsinuomoti galingą motorolerį. Tai labai populiari transporto priemonė. Išsinuomavę motorolerį, galite per dieną labai daug ką pamatyti.
Tailandas turi puikiai išvystytą susisiekimą traukiniais. Galite pasirinkti vagono klasę, sėdimą, miegamą be arba su oro kondicionieriumi. Tai pats patogiausias būdas keliaujant ilgus maršrutus.
Norėdami patekti į vieną ar kitą salą turėsite pasirinkti keltą, laivą ar greitaeigį katerį. Priklauso nuo vietovės, atstumo. Bilietus galite įsigyti vietinėse turizmo agentūrose. Bankoke populiarus maršrutinis vandens taxi, kuris plaukia kas 20 minučių. Galėsite plaukti iki norimos prieplaukos.
Maistas
Tailande patiekalai dažnai labai aštrūs, egzotiški, tačiau labai skanūs. Siūloma daug skonių, o subtilus žolynų, prieskonių ir šviežių elementų mišinys valgymą paverčia nepamirštamu įspudžiu!
Tradiciniai patiekalai
Tom Yam Kung – sriuba, kuriai naudojama vienos rūšies mėsa arba jūros produktai.
Kaeng - patiekalai su kariu, gaminami kokoso piene.
Mee Krob - šventinis patiekalas, kuris pažodžiui verčiamas „traškūs makaronai“. Jis gaminamas iš auksinės spalvos traškių ryžių makaronų su pasaldinta kiauliena ir vėžiagyvių padažu.
Nam Prik - patiekalas mėgstantiems aštrius padažus ir valgius iš šviežių ar virtų daržovių, kiaušinių, žuvies ar mėsos, patiektų su ryžiais ir padažu.
Yam - tailandiečių salotos. Joms paruošti gali būti naudojamos ir virtos daržovės, mėsa, žuvis, ir net gėlės. Kiauliena ir apelsinai, jautiena ir rožės - tai dviejų populiarių Yam patiekalų pagrindai.
Pad Thai – ryžių makaronai patiekiami su vištiena, daržovėmis ir/arba jūros gėrybėmis.
Gaeng Keow Wan Kai – žaliasis karis su vištiena. Patiekiama su baklažanais, bambuko ūgliais, kalendra, saldžiu baziliku ir kokoso pienu.
Gėrimai
Gėrimai kaip ir visame pasaulyje čia populiarūs tokie pat – alus, mineralinis vanduo, negazuotas vanduo, viskis, romas, rusiška degtinė, vynas – kiekvienam pagal skonį.
Klimatas
Idealiausias laikas kelionėms į Tailandą – lapkričio – vasario mėnesiai. Šiuo laikotarpiu Tailande yra vėsusis sezonas. Vidutinė oro temperatūra siekia 25-30 laipsnius šilumos. Tai pats palankiausias metas keliauti – karštis pakeliamas, o lietus – retas reiškinys. Turistai taip pat keliauja ir karštuoju sezonu. Jis šalyje trunka nuo kovo iki gegužės mėnesio. Tuomet termometro stulpelis dažnai pasiekia 40 laipsnių karštį. Poilsiui prie jūros tokia temperatūra pakeliama, tačiau pažintinės ekskursijos gali tapti varginančios.
Makaliaus patarimai
- Vykstant į Tailandą rekomenduojama pasidaryti vizas iš anksto (iki išvykimo iš Lietuvos), kadangi jų įforminimas atskridus į Bankoko oro uostą gali užtrukti nuo 2 iki 4 valandų.
- Be papildomo mokesčio į Tailandą galima įvežti iki 200 vnt. cigarečių bei 1 l alkoholinių gėrimų.
- Tailande nepatartina keliauti į pasienio regionus (ypač su Mianmaru) dėl dažnai kylančių etninių konfliktų bei kovos su kontrabanda. Rizikinga keliauti į nelankomas džiungles, kadangi yra pakankamai daug žmogui pavojingų gyvių ir augalų.
- Rekomenduojama derėtis perkant bet kurią prekę. Netgi dideliuose prekybos centruose nuo fiksuotos kainos galima gauti nuolaidą. Yra tik viena sąlyga: Jums būtinai reikia šypsotis, nes šypsena šioje tūkstančio šypsenų šalyje turi ypatingos galios! Didesniuose prekybos centruose paprastai pirmoji kaina pateikiama 20 proc. didesnė nei ta, už kurią parduotų; turguje kaina dažniausiai būna 200-300 proc. didesnė.
- Nerekomenduojama gerti nevirinto vandens iš vandentiekio ar juo plauti vaisius: vartokite pilstytą buteliuose vandenį, kurį dauguma viešbučių išduoda nemokamai (po 1 butelį žmogui, vanduo mini bare – visada mokamas).